Producenci

Zaloguj się

Herbata zielona Fukamushi Kabusecha Yamecha 100 g

Japonia
69
PLN
Herbata zielona Fukamushi Kabusecha Yamecha 100 g
out_of_stock
Dostępność:
brak towaru
Cena: 69,00 zł
Cena netto: 56,10 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

96A7-99943

Producent:
-

Japońska herbata wytwarzana podobnie jak słynne Gyokuro.

Kabusecha to ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japońskich herbat - gyokuro. Nazwa kabusecha pochodzi od czasownika - "kabuseru" - oznaczającego "przykrywanie", ponieważ krzewy herbaciane na dwa tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Dodatkowo fukamushi kabusecha jest herbatą poddaną dłuższemu niż zwykle działaniu pary wodnej, dzięki czemu jej smak i aromat jest wyjątkowo intensywny, pozbawiony goryczy i cierpkości, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.

Właściwości
Herbata kabusecha zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.


Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 200 ml wody. Po ok. 0,5- 1 min Twoja doskonała kabusecha jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o nieco wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Wyjątkowy smak herbaty fukamushi kabusecha można wydobyć przygotowując ją w wersji mrożonej - tzn. zalewając na kilka godzin zimną wodą. Inny sposób to nalanie do czajniczka wody o temp. ok. 70 stopni i od razu wrzucenie do niego kilku kostek lodu - w ciągu ok. minuty otrzymamy letnią, orzeźwiającą herbatę o wykwintnym smaku z wyraźnym umami i nutą słodyczy.

Produkty powiązane

Herbata zielona Gyokuro Kabushe 70 g Herbata zielona Gyokuro Kabushe 70 g

Oryginalnie paczkowana herbata zielona Gyokuro...

Cena: 48,00 zł

Herbata zielona Sencha Superior Kioto 40 g Herbata zielona Sencha Superior Kioto 40 g

Zielona herbata Sencha ze słynnego Kioto...

Cena: 49,00 zł

Herbata zielona Gyokuro Superior Kioto Uji 40 g Herbata zielona Gyokuro Superior Kioto Uji 40 g

Herbata Gyokuro najlepszego sortu...

Cena: 49,00 zł

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Statystyki

Produktów:
735
Kategorii:
78
Nowości:
0
Promocje:
0

Waluty

Wersje językowe

Sklep jest w trybie podglądu
Korzystając z naszego sklepu orientshop.com.pl wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
Plików tych używamy, w celach marketingowych i statystycznych, związanych z obsługą klienta.

Akceptuję Politykę plików cookies (Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia).
Sklep internetowy Shoper.pl