Producenci

Zaloguj się

Kilka słów o uprawie herbaty

Jak uprawia się herbatę…

Według tradycyjnej metody uprawiania herbaty, sadzonki wzrastają z nasion wielkości orzecha laskowego, zebranych we wrześniu a następnie przechowywanych przez zimę w mieszance piasku i ziemi. Wiosną sadzi się je w specjalnych szkółkach ogrodniczych lub bezpośrednio na polu uprawnym w odległości około 120cm. Po dwóch latach herbata osiąga wysokość ponad 1,5 metra i jest przycinana z powrotem do około 30 centymetrów. Pozwala się roślinie nieco odrosnąć, by wkrótce znów przycinać ją tak długo, aż rozkrzewi się do zadawalającego obwodu. Zbiory rozpoczyna w 3 lub nawet w 5 roku życia krzewu , jeżeli uprawa usytuowana jest na terenach wysokogórskich i kontynuuje się je zazwyczaj przez 30 do 40 lat.

Klonowanie herbaty

Harbatę można rozmnażać także przez odcinanie i przesadzanie ukorzenionych części rośliny. Od lat sześćdziesiątych stosuje się najczęściej metodę klonowania polegającą na odcinaniu i ukorzenianiu liści a nie całych gałązek. Tylko powyższe metody pozwalają utrzymać ciągłość produkcji herbaty o pożądanym charakterze, gdyż sadzone z nasion rośliny mogą różnić się znacznie od rodzicielskich kultywarów, dziedzicząc i kombinując wiele różnych cech.

Większość kultywarów krzewu herbacianego posiada okresy wzrostu (flush) oddzielone fazami uspienia. Liście zbierane są kiedy na gałęziach pojawiają sie świeże pąki i kiełki. W cieplejszym klimacie roślina przechodzi fazę wzrostu wielokrotnie i herbata może być zbierana przez cały rok. Na wysokogórskich obszarach herbata zbierana jest sezonowo. W większości chińskich upraw liście zbierane są od kwietnia do października, podobnie jak w północnych Indiach i Japonii.

Który zbiór herbaty cenić najbardziej?

Herbaty pochodzące z wcześniejszych zbiorów są z reguły cenione wyżej, a to z uwagi na łagodniejsze warunki klimatyczne i delikatniejsze nasłonecznienie oraz częściowo dzięki substancjom odżywczym jakie roślina zmagazynowała w fazie uśpienia. Do wytwarzania dobrych jakościowo herbat używa się tylko świeżych pąków i dwóch najmłodszych liści. Zrywane są energicznym ruchem kciuka w dół gałązki. Za najbardziej wartościowe uważa się oczywiście pączki, porośnięte delikatnym puszkiem, ze spiczaście zakończonymi czubkami (tips). Tak zebrany surowiec najwyższej jakości nazywa się w Chinach Bai Hao, co oznacza srebrny włos, i to właśnie on odpowiada ma największy wpływ na smak i aromat herbat.

Herbaciane zbiory…

Zbieranie herbaty i opieka nad krzewami pochłania ogromne ilości pracy, nic więc dziwnego, że siłę roboczą nazywa się, obok ziemi i deszczu, jako jeden z najważniejszych składników herbacianego napoju. W Indiach gdzie herbatę uprawia się na wielkich plantacjach, łatwiej przychodzi mechanizacja produkcji. W Chinach, na wysoko położonych, niewielkich poletkach ludzie są najczęściej nie do zastąpienia. Jednocześnie Chiny są jedynym krajem na świecie, gdzie wciąż istnieje ziemia nadająca sie do przeznaczenia na uprawę herbaty i ciągle zakłada sie nowe ogrody. Chociaż większość prac polowych odbywa się w nich mechanicznie, zbieranie najlepszych listków powierza się niezastąpionym wprawnym rękom.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Statystyki

Produktów:
825
Kategorii:
78
Nowości:
0
Promocje:
0

Waluty

Wersje językowe

Sklep jest w trybie podglądu
Korzystając z naszego sklepu orientshop.com.pl wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
Plików tych używamy, w celach marketingowych i statystycznych, związanych z obsługą klienta.

Akceptuję Politykę plików cookies (Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia).
Sklep internetowy Shoper.pl